Aparatul de gatit cu aburi – retete, timpi de preparare
Aparatul de gatit cu aburi reprezinta o alternativa foarte sanatoasa in prepararea mancarurilor.
3 motive pentru a-l achizitiona:
- Te ajuta daca esti la dieta sau pur si simplu te-ai decis sa mananci mai sanatos.
-
Este ideal pentru prepararea alimentelor pentru copii; legumele isi vor pastra toate vitaminele si substantele nutritive.
-
Daca esti proaspata mamica sau urmeaza sa nasti, poti folosi acest aparat si la sterilizarea biberoanelor. Functioneaza pe acelasi principiu ca si sterilizatoarele cu aburi, doar ca la acesta poti prepara si alimentele pentru intreaga familie.
-
Economisesti timp; prepari fel principal si garnitura in acelasi timp si nu trebuie sa il pazesti – se opreste singur cand termina.
Ce caracteristici trebuie sa aiba pentru a fi cat mai util?
-
Alege un model cu 3 nivele pentru a putea prepara mai multe alimente in acelasi timp.
-
Cosul pentru supa si orez este foarte util. Orezul iese grozav preparat la aburi.
-
Sa aiba orificul pentru umplerea cu apa in exterior, astfel vei putea completa usor cu apa in timpul prepararii.
-
Functia de mentinere a temperaturii te ajuta sa pastrezi mancarea calda.
Pe emag gasesti numeroase modele, cu preturi incepand e la 139 lei. Le poti vedea aici:
-
condimenteaza alimentele inainte sa le pui la gatit;
-
carnea las-o la macerat inainte sa o gatesti (condimenteza-o, stropeste-o cu ulei si otet balsamic, pune o foaie de dafin si/ sau putin usturoi, acopera cu apa si lasa la rece cateva ore); va fi mult mai gustoasa;
-
pune in cosul de jos alimentele care se gatesc mai greu.
Timpul de preparare al alimentelor la aburi
Aliment | Cantitate | Timp (min) | Condimente |
Sparanghel | 500g | 20 | busuioc, cimbru |
Porumb | 200g | 6-10 | arpagic, chili, boia de ardei |
Fasole verde | 500g | 18-20 | patrunjel, usturoi |
Brocoli | 400g | 10-20 | usturoi, chili rosu pisat, tarhon |
Morcovi | 500g | 18-20 | patrunjel, mustar uscat, arpagic |
Buchetele de conopida | 400g | 18-20 | rozmarin, busuioc, tarhon |
Telina(cubulete) | 300g | 18-20 | chimen, piper alb, chili |
Pulpa de pui | 2 buc | 25 | piper negru, boia de ardei (paprika) |
Piept de pui | 200g | 15-18 | piper negru, boia de ardei (paprika) |
Porumb (stiulete) | 500g | 30-40 | patrunjel, usturoi , arpagic |
Dovlecei (taiati bucati) | 500g | 10 | marar, salvie, rozmarin |
Couscous | 150g + 250ml apa | 15-18 | chimen, coriandru, cuisoare |
Oua | 6 buc | 15 | – |
Fructe | 500g/ 4 buc | 12-15 | Scortisoara, cuisoare |
Mazare (congelata) | 400g | 20-25 | rozmarin, chimen, patrunjel |
Cartofi | 400g | 30-35 | patrunjel, arpagic, usturoi |
Creveti | 200g | 8-10 | sofran, praf de curry |
Budinci | 4 cupe | 20-25 | scortisoara, vanilie, cuisoare |
Orez | 150g + 300 ml apa | 40 | patrunjel, chimen |
Somon | 450g | 20 | marar, patrunjel, busuioc |
Peste alb | 450g | 20 | mustar alb, ienibahar |
Pui cu cartofi si morcov
Ingrediente:
-
o bucata piept de pui desosat
-
4 cartofi mari
-
6 morcovi mari
-
otet balsamic
-
ulei de masline
-
foi dafin
-
diverse condimente
Feliati pieptul de pui si asezati-l intr-un castron. Adaugati condimente dupa gust (amestec pentru pui, usturoi granulat, piper, rozmarin, etc.), putin ulei de masline, 2-3 foi dafin, stropiti cu otet balsamic, puneti apa cat sa acopere carnea, apoi acoperiti cu un capac sau folie alimentara si lasati la rece pentru 30 min – 4 ore (in functie de cat timp aveti la dispozitie)
Asezati pieptul de pui in primul vas al aparatului de gatit in aburi.
Taiati morcovii in bucati mai mari, condimentati dupa gust si ii puneti in vasul al doilea.
Taiati cartofii cubulete, condimentati dupa gust si ii puneti in vasul al treilea.
Porniti aparatul pentru 40 minute.
Peste cu legume
Ingrediente:
-
file de peste
-
fasole verde
-
mazare
-
porumb
-
ardei gras
-
brocoli
Pestele condumentati-l dupa gust si asezati-l in primul vas. Ardeiul gras taiati-l felii si adaugati-l in al doilea vas impreuna cu fasolea, mazarea, porumbul boabe si condimente. Adaugati brocoli in al treile vas.
Gatiti 20 minute.
Orez cu legume
Ingredinete:
-
150 g orez
-
300 ml apa
-
mix legume congelate
Asezati in bolul special orezul, apa, cateva legume congelate (mix de fasole verde, mazare, porumb, ardei gras), condimentati dupa gust si amestecati ingredientele cu o lingura.
Gatiti pentru 40 minute.
Pui cu dovlecei
Ingrediente:
-
o bucata piept de pui dezosat
-
2 dovlecei medii
-
o rosie mare
-
2 ardei grasi
-
20 g masline
Se taie dovlecelul de-a lungul in felii. Puneti cate o felie de pui intre doua felii de dovlecel. Rulati si fixati cu o scobitoare sau legati cu ata de bucatarie. Taiati cubulete ardeiul gras si rosia. Asezati rulourile de pui, ardeiul gras si bucatile de rosii in vasul aparatului. Condimentati si preparati pentru 40 minute. Decorati cu masline.